Tips til lavkarbo-kosthold

Litt av poenget med å gå på en lavkarbo-diett er at man ikke skal få i seg bearbeidet mat, raffinert sukker og ferdigprodukter. Det er med andre ord mange matvarer som vil forsvinne fra kostholdet når man går over til et kosthold som inneholder få karbohydrater. Dette trenger ikke å være avskrekkende i det hele tatt, det er nemlig fullt mulig å opprettholde et sunt kosthold på en lavkarbo-diett. Det krever bare at man setter seg inn i alt av nødvendig ernæring.

En god begynnelse kan være å få en oversikt over eget nåværende kosthold før man begynner å legge den om. Loggfør matvanene dine et par dager, slik at det blir lettere for deg å ta høyde for endringer du kan gjøre når du skal gå over til ditt nye lavkarbo-kosthold. Det er vanlig å ende opp med å spise færre karbohydrater når man begynner å få i seg matvarer som er rike på fett.

La endringene være gradvise

Endringene kan gjerne forekomme stykkevis. Du trenger ikke gjøre helomvending og gå over til lavkarbo umiddelbart etter at du har kartlagt matvanene dine. Vær oppmerksom på matvarer som inneholder karbohydrater, og gradvis erstatt dem med andre ting. Har du for eksempel for vane å spise mye brød, kan du heller prøve ulike eggeretter eller grøt med for eksempel kokosmelk. Å få i seg nøtter og bær kan også være lurt.

Det meste av maten du får i deg bør bestå av naturlige råvarer. Frukt og grønt, sunne oljer, rent kjøtt og fisk, samt egg er blant produkter du bør prioritere å ha i kostholdet fremfor bearbeidet mat. Derfor bør du unngå ferdigretter og heller lage maten fra bunnen av. Har du ikke for vane å lage maten selv, er det absolutt god grunn til å begynne nå. Å lage maten fra bunnen av gjør deg enda mer bevisst på hva du spiser!