Her vil vi gi generell veiledning om hva som inngår i et lavkarbo-kosthold, samt gode mattips. La oss først se på hvilke matvarer som kan, og bør være til stede i en lavkarbodiett:
- Kjøtt, inkludert bacon, biff, kalkun, kylling og skinke.
- Fet fisk: laks, makrell, tunfisk og ørret.
- Egg
- Krem og smør
- Ost: cheddar, cottage cheese, mozzarella, geitost, etc. (ost som ikke er bearbeidet)
- Frø og nøtter (vær forsiktig med nøtter hvis du skal ned i vekt)
- Sunne oljer: kokosolje, avokado-olje
- Lette grønnsaker
- Avokado
Samtidig bør du holde seg unna sukker, gluten, korn, transfett, kunstige søtningsmidler, lettprodukter (for eksempel lettmelk), for mye omega 6-oljer og ellers mat som er bearbeidet.
Ytterligere anbefalinger
Dette er bare en veldig generell liste, men ved hjelp av disse kan du diske opp gode, varierte og sunne måltider med minimale mengder av karbohydrater. I en lavkarbodiett er målet å få i seg mellom 20 og 60 gram karbohydrater daglig.
Derfor anbefales det at du loggfører hvor mye karbohydrater du får i deg i løpet av dagen. I tillegg bør du kartlegge hvor mye protein du bør ha i dietten din. Her må du ta høyde for faktorer som kjønn, høyde, hvor mye du er i bevegelse, samt idealvekt.
Ikke alle synes det er like enkelt å gjennomføre en lavkarbodiett. Mange er vant til spise brød daglig, og pasta er en gjenganger på middagsbordet for mange. Dessuten gruer mange seg til å gå over til lavkarbo fordi de er såpass avhengige av sukker, og er overbeviste om at de etter hvert kommer til å sprekke.
Selv om det riktignok kan være vanskelig å klare seg uten sukker de første par dagene, er det et lys i enden av tunnelen. Lavkarbo minsker søtsug og reduserer appetitten din generelt. Derfor er det lurt å fjerne all mat som er rikt på karbohydrater fra kjøkkenet ditt. Har du ikke fristelsene lett tilgjengelig, er det mindre sjanse for at du avviker fra dietten.