Lavkarbo-diett for enhver

De lærde strides om hvilken type kosthold som er sunnest, og mange ernæringsfysiologer anbefaler lavkarbo. Jo mindre karbohydrater vi konsumerer, jo mindre vil usunn mat friste oss. Dersom du unnlater å spise raffinert sukker, i tillegg til matvarer som inneholder mye stivelse som poteter og brød, vil blodsukkeret ditt holde seg ved like. Og når blodsukkeret er på et stabilt nivå får du bukt med overflødig magefett, og på den måten er det mindre sjanse for at du utvikler for eksempel hjerte- og karsykdommer og diabetes 2.

En annen heldig konsekvens er at søtsuget etter hvert vil forsvinne. Slik blir det lettere å unngå overspising. Hvis du derimot har et høyt inntak av karbohydrater, skjer det uunngåelige: blodsukkeret stiger, insulin skilles ut i større mengder og resultatet kan bli overvekt. En lavkarbo-diett vil kroppen derfor bli glad for. Få derfor i deg proteiner, sunt fett og en lav mengde karbohydrater, slik at blodsukkeret ikke stiger for raskt.

Tips til hva en sunn dagskost kan bestå av

En dag med lavkarbo kan bestå av for eksempel:

  • Frokost: Rugbrød med kjøttpålegg, kokte egg og noen friske grønnsaker.
  • Lunsj: Kyllingsalat stekt med meierismør, med tilsatt valnøtter, friske urter, salt og pepper.
  • Middag: Fiskesuppe. Lag gjerne dobbelt opp slik at du kan ha noe igjen til kvelds.

Det er selvsagt viktig å variere kosten, og neste dag kan du for eksempel prøve:

  • Frokost: Omelett med kjøttpålegg, sopp og små biter av paprika. Ha også i salatblader og små biter av grønnsaker.
  • Lunsj: Gresk salat, gjerne med fetaost skjært i terninger. Olivenolje, oregano, eddik, salt og pepper kommer godt med.
  • Middag: Kjøttboller i tomatsaus, inkludert blandet salat
  • Kveldsmat: Cottage cheese, servert med bær og nøtter.

Dette er bare noen få alternativer. En lavkarbodiett dreier seg mye om å vite hvilke matvarer en bør holde seg unna. Når du har orientert deg om dette, blir det enklere å bestemme seg for hva hverdagskosten skal bestå av.